8 martie – ziua femeii

Articol publicat in: Cultura, Divertisment, Societate


Pe 8 martie se sarbatoreste Ziua internationala a Femeii. Propusa cu un an inainte in 1910 la Copenhaga in cadrul unei conferinte a femeilor, prima celebrare oficiala a Zilei internationale Femeii a avut loc acum 100 de ani, pe 19 Martie in 1911. Pentru prima data a fost sarbatorita n Germania, Austria, Danemarca si n alte cteva tari europene. Alegerea datei au facut-o femeile de origine germana datorita faptului ca la aceeasi data n 1848, regele Prusiei a trebuit sa faca fata unei revolte armate si a promis ca va face o serie de reforme, inclusiv introducerea votului pentru femei.

Rapid preluate de bolsevici, mitingurile si marsurile de Ziua Femeii au avut un rol important in initierea revolutiei bolsevice, atunci cand in anul 1917 femeile au iesit in strada strigand Paine si Pace. Ulterior Ziua internationala Femeii a fost stabilita in URSS ca sarbatoare oficiala si zi libera.

Ziua internationala a Femeii a fost recunoscuta oficial mult mai trziu, n 1975, de catre Natiunile Unite si a fost adoptata, ncepnd cu aceasta data, de multe dintre guvernele tarilor care pna atunci nici nu aflasera de existenta ei.

In Romania n ziua de 8 Martie se sarbatoreste Femeia. Pana n decembrie 1989 se vorbea de ziua mamei dar dupa revolutia din 1989 aceasta a fsot nlocuita cu ziua femeii.

8 martie este ziua in care toti transmitem aprecierea noastra tuturor mamelor, doamnelor si domnisoarelor.

La multi ani!

Echipa WeBlog.ro

Acest articol a fost publicat în weblog și etichetat cu , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

(insereaza codul din stanga)